Reuktraining, gymnastiek voor je neus

In de media:
Vele tienduizenden Nederlanders hebben door corona ervaren hoe het is om opeens niks meer te ruiken. Artsen adviseren reuktraining aan mensen die vier weken na een corona infectie nog steeds niet goed kunnen ruiken”.

Verlies van reuk heeft veel impact op ons dagelijks leven. We ruiken de hele dag door, bewust en onbewust. We ruiken bij iedere ademhaling en dat is toch wel zo’n 15.000 keer op een dag.

We ruiken het eten, onze partner, de geur van ons kind, de bloesem die in bloei komt, de voorjaarsbollen die uit de grond schieten. We ruiken als we een wandeling in het bos maken, of even uitwaaien aan zee. We ruiken als we voorbij de bakker, parfumeriezaak of bij een boerderij lopen. Geur beleven we de hele dag door en vaak ook onopgemerkt.

Geur zorgt voor emotionele verbintenis met je omgeving en met jezelf. Geur beïnvloed onze stemming, geeft energie en sfeer. Geur inspireert, heelt en geeft een waarschuwing als het eten bedorven is, of er iets in brand staat of chemische stoffen aanwezig zijn. Het verliezen van je geur kan dan ook een enorme impact hebben op de kwaliteit van je leven. Stel je maar eens voor, een wereld zonder geuren, wat zou er dan voor jou veranderen…….

Mensen met geurverlies vertellen dat ze het ervaren als een handicap. Genieten van het eten is er niet meer bij, checken of de melk nog goed is kan niet meer. De vertrouwde geur van de partner is weg, terwijl het altijd zoveel veiligheid gaf. De poepluier van het kind wordt niet meer geroken, dus wanneer moet je verschonen? Er ontstaan onzekerheden over eigen lichaamsgeur, dus er wordt opnieuw een douche genomen. Het leven veranderd……

Toch is er goed nieuws want na veel onderzoek wordt reuktraining als behandeling ingezet bij reukstoornissen. Gymnastiek voor je neus waarbij je s ’ochtends en s ’avonds twintig seconden ruikt aan vier specifieke geuren minimaal 12- 16 weken. Hoe eerder je ermee begint, hoe beter.

Gebruik voor een optimaal resultaat pure en zuivere etherische oliën, geuren zoals Moeder Natuur ze bedoelt heeft. Neem de volgende etherische oliën: roos, kruidnagel, eucalyptus en citroen. Train je neus, neem de tijd, heb geduld en wees lief voor jezelf. Doe het iedere dag en maanden lang. Maak er leuke dagelijkse bezigheid van.

Ik gun het jou dat het plezier van geurbeleving weer deel uit maakt van jouw dagelijks leven.
With Love Joanne

Train je neus na reukverlies bij Corona

Het eerste idee om je neus te trainen bij reukverlies, ontstond al in de jaren tachtig bij Charles J. Wysocki, een reukonderzoeker uit Amerika. Tijdens zijn onderzoek naar het zoogdierferomoon androsteron, een stof dat 50% van de mensen niet kan ruiken, ontdekte hij iets bijzonders. Hij was één van die mensen die deze stof niet kon ruiken. Maar na enkele maanden blootgesteld te zijn aan deze stof kon hij het ruiken. Hij deed verder onderzoek met vrijwilligers en daar gebeurde hetzelfde.

Zijn conclusie: ”Train je neus door herhaaldelijke blootstelling aan een specifieke geurstof om zo de geur te herkennen”.

Enkele jaren daarna werkt Thomas Hummel van de reuk- en smaakkliniek aan de universiteit van Dresden dit idee verder uit. Hij ontwikkelde een protocol voor een geurtraining. In 2009 publiceerde hij een studie: Effects of olfactory training in patiënts with olfactory loss met de standaardprocedure voor de reuktraining die nu toegepast wordt.


Related News

Unieke studiereis naar de rozenvelden in Turkije met AromaWise by Joanne

Rose-StudyTour

Early May, the start of the rose harvest in Turkey. The hospitable and warm-hearted people, distillers and my colleagues look forward to welcoming you again. Full of pride and passion, they convey stories, traditions and wisdom.

Join one of the rose study tours and become totally immersed in the rose and its environment. Learn all the ins and outs and let your senses be stirred. All this sprinkled with nature and culture to finally return home full of rosy wisdom. An unforgettable experience.

Our study tours are accredited by the IFA - International Federation of Aromatherapists

Read more
De reden dat planten geur hebben, AromaWise by Joanne

Why plants have fragrance

The question why plants have fragrance is regularly asked to me, including why smells some plants stronger than the other and why we can extract fragrances from one and not from the others? Enter the wonderful world of Mother Nature's scents and discover

Read more
Reuktraining, gymnastiek voor je neus

Reuktraining, gymnastiek voor je neus

Verlies van reuk heeft veel impact op ons dagelijks leven. We ruiken de hele dag door, bewust en onbewust. We ruiken bij iedere ademhaling en dat is toch wel zo’n 15.000 keer op een dag. Maar wat als je je reuk hebt verloren?

Read more
AromaWise by Joanne geurworkshops, geurpresentaties, geurconsultancy