Rozenoogst Turkije

De Bloem
Ik heb vanmorgen vroeg een bloem ontmoet
Een haastige ontmoeting in de tuin
Zij keek mij aan met allebei haar ogen
Ik heb haar toegeknikt en lang geaarzeld
En langzaam groeide ik tot bloem van binnen
Een blauwe hemel sloop over mijn zinnen
Mijn handen werden kelken van gebaren
Mijn mond werd rond, mijn lichaam lang en tenger
Ik boog mij neer in het verbaasde gras
En voelde aan mijn haar de ochtendwind.

Leo Herberghs

Rozenoogst Turkije Mei-Juni

Het is  half 5 in de ochtend, een warme gloed verspreidt zich over prachtige velden. De omgeving van Isparta  en Burdur in Turkije wordt opgefleurd met een roze kleur. Vogels zingen er  lustig op los. Rozen met nog wat dauwdruppeltjes op haar bloemblaadjes verwelkomen de nieuwe dag. 

Omliggende dorpjes komen langzaam tot leven. Men maakt zich gereed om rozen te gaan plukken. Die later op dag in een nabij gelegen fabriek verwerkt worden tot de geurende rozenolie en de heilzame rozenhydrolaat. Een hartverwarmend en geurend proces. Ieder jaar weer opnieuw in de maanden mei en juni. 

Help mee met de rozenoogst in Turkije

Alles begon met İsmail Efendi Mustafa. Een Turkse innovatieve handelsman op leeftijd afkomstig uit Isparta en werkte in Bulgarije. In 1888 ging hij op een dag terug naar zijn geboorteplek. Hij realiseerde zich door zijn ervaring met de rozen in Bulgarije dat deze roos het ook wel eens goed zou kunnen doen in zijn eigen land. Want, net als Bulgarije heeft ook regio Isparta een bergklimaat. Hij zag wel handel in het produceren en verkopen van de rozenolie. In zijn holle wandelstok nam hij een rozenstek mee.

De rozenstek plantte hij als eerste in Istanbul, maar daar bleek de roos het niet zo naar haar zin te hebben. Dus hij bracht rozenstekjes naar regio Isparta. Het groene en vruchtbare gebied van Turkije met een bergklimaat. Enkele jaren had de roos nodig om te acclimatiseren en de prachtige fleurige en kleurige bloemen te laten ontstaan. Na wat tegenvallers met weer en wind kon hij uiteindelijk na drie jaar wat rozen oogsten en wat rozenolie produceren.

Hij en de omgeving Isparta werden enthousiast en zagen mogelijkheden. Velden werden door boeren aangelegd, destilleerbedrijven opgezet en na vijf jaar was het een enorm succes. Diverse Arabische landen waren verrukt van de Turkse Rozenolie en gretig werd deze door hen aangekocht. De Rozenproductie in Turkije was een feit geworden en tot op de dag van heden is Turkije het land van productie van hoog kwaliteit Rozenolie.

De rose

Beauty and gratification for the soul
Love and strength, live from the heart
has been a source of inspiration
for centuries.

Mee met Joanne Klein Wolterink van Aromawise naar de rozenvelden in Turkije
Destilleer je eigen rozenolie en rozenhydrolaat met AromaWise by Joanne in Turkije

Ergens op de velden of bij de fabriek, kun je tijdens de rozenoogst Joanne vinden. Soms dwarrelt ze alleen over de velden, dan weer met groepen, collega’s of met journalisten. Aromatherapeuten vanuit de gehele wereld komen om een masterclass te volgen. Het is haar passie om deze plek, de mensen die hier wonen en werken, de roos met haar bijzondere verhaal te delen met anderen. Wat ze ook al meer dan twintig jaar doet.

Ook jij kunt de rozenoogst meebeleven. Want sinds 1999 is er een nauwe samenwerking tussen Sebat het destillerbedrijf en AromaWise. Of je nu liefhebber bent of professional, AromaWise heeft verschillende programma’s ontwikkeld. 

Mail naar AromaWise en je ontvangt het programma.

Aromawise on tour in Turkije
AromaWise by Joanne beleef de rozenoogst in Turkije

Weetjes

  • Zeventig prachtige fluweelzachte bloemen zijn nodig om 1 druppel rozenolie te kunnen destilleren
  • 4000 kg bloemen één volle vrachtwagen,  zijn nodig voor 1 kg etherische olie
  • Rozenolie wordt ook wel het Goud van Isparta genoemd
  • In 1888  bracht Mustafa Ismail  Efendi een Turkse innovatieve handelsman de Rosa Damascena of te wel de Turkse Damastroos naar Isparta
  • Cleopatra gebruikte altijd al rozenwater in haar badwater

Gerelateerde nieuwsitems

Reuktraining, gymnastiek voor je neus

Reuktraining, gymnastiek voor je neus

Verlies van reuk heeft veel impact op ons dagelijks leven. We ruiken de hele dag door, bewust en onbewust. We ruiken bij iedere ademhaling en dat is toch wel zo’n 15.000 keer op een dag. Maar wat als je je reuk hebt verloren?

Lees meer
AromaWise by Joanne geurworkshops, geurpresentaties, geurconsultancy

Hydrolaten

Wat zijn hydrolaten? Hydrolaten, de bloemenwaters, kruidenwaters, ook wel aromawaters genoemd is een product dat

Lees meer
AromaWise by Joanne geurworkshops, geurpresentaties, geurconsultancy