Aromablend, de kunst van creëren met geuren

Ontwikkelen van een aromablend
Het creëren van een unieke aromablend is een samenspel tussen de klant, mij als ontwikkelaar en de geuren uit Moeder Natuur. Een creatief proces, teamwork, afstemming en luisteren met je neus. Een heerlijke geurige beleving waar we gezamenlijk induiken, voor een optimaal eindresultaat. Een blend bestaand uit verschillende pure etherische oliën.

Hoe dan?
Vaak wordt mij gevraagd: “hoe doe je dat eigenlijk, het ontwikkelen van een zo’n aromablend? Hoelang ben je daar mee bezig? En hoe weet je wat bij elkaar kunt mengen en wat niet?

Mijn antwoord is dan:
“Ik ben als een componist, die een muziekstuk maakt voor een symfonie-orkest. Elk element wordt afgestemd op elkaar, alles behoort in de juiste balans te zijn. En het eindresultaat mag dan een reactie oproepen van – wouw -, ik wist niet dat dit kon”. Het hele ontwikkelingsproces, van oriëntatie en inspiratie tot testen en het waarborgen van kwaliteit, kan zes weken tot zes maanden in beslag nemen.

Ontwikkelen van unieke aromablends. Een unieke geurbeleving. AromaWise by Joanne

Natural perfumer – Artist
“Aha, je bent dus een artist…een kunstenaar die creëert met geuren.?” Wordt vaak tegen mij gezegd. En ja, het woord “artist” past hier zekers bij, maar het is ook nog zoveel meer. Vakkennis en kunde van aromatherapie is essentieel. Het begrijpen van alle ins en outs over etherische oliën opent een schat aan mogelijkheden. Het bestuderen van wetenschappelijke onderzoeken leidt tot innovatieve aromablends. Ontwikkeld zijn tot natural perfumer zorgt voor kwaliteit.

Mijn 25 jaren lange kennis, kunde en ervaring, de afstemming, verbindingen aangaan en continue ontwikkelen, mijn alchemist de ruimte geven tijdens het creatieproces, zorgen voor een unieke aromablend. Een blend waarin elke druppel een verhaal vertelt en elke creatie een meesterwerk is. Welkom in mijn wereld van geurige symfonieën samengesteld uit de pure geuren van Moeder Natuur, de etherische oliën.

Aromablend van etherische oliën
Al mijn creaties bevatten uitsluitend de meest pure en zuivere etherische oliën. Ze zijn vervaardigd met een diep respect voor zowel mens als natuur. Mijn visie is dat geuren niet enkel oppervlakkige zintuiglijke ervaringen zijn; ze kunnen ook een diepgaande invloed hebben op ons lichaam, geest en ziel. Mits je gebruikt maakt van pure etherische oliën. Omdat ons zenuwstelsel de gehele dag al wordt overladen door vele geurprikkels vol synthetische stoffen, is het voor mij een bewuste keuze om uitsluitend met natuurlijke materialen te werken. Ieder mens gun ik een aromablend van de meest zuiverste kwaliteit. Een waar genot voor de neus. Een streling voor lichaam, geest en ziel.

Oriëntatie en inspiratie
De start van het creatieve proces begint altijd met oriëntatie, inspiratie en een brainstorm moment. Ik absorbeer alles wat voorbij komt tijdens een eerste meeting met mijn klant. Persoonlijkheden, bedrijfsfilosofieën, waardes, logo’s, kleuren, activiteiten…alles verbind ik met elkaar.

Kernwoorden vullen mijn notitieblok terwijl de eerste gedachten over bijpassende geuren zich ontvouwen. Ik luister naar de stem van mijn klant en stem af op mijn innerlijke inspiratiebron. Met flesjes etherische oliën in mijn handen, ontdekken van mogelijk heden, laat ik de klant spreken. Alle denkbare mogelijkheden passeren de revue; ik vraag en blijf doorvragen, laat ruiken om de behoeften en wensen van de klant helder te krijgen.

“Het ontwikkelen van een geur, een aromablend, is het mengen van de juiste oliën in de juiste hoeveelheden met de juiste energie. Jouw unieke aromablend is meer dan de som der delen.”
AromaWise by Joanne

De natuur in
Na het eerste oriëntatiegesprek laat ik me de komende dagen door de natuur inspireren. Wanneer de wereld nog gehuld is in frisse ochtenddauw, ga ik op pad. Tijdens de uitgestrekte wandeling met mijn hond sluit ik regelmatig mijn ogen en adem de omgeving diep in. De subtiele aroma’s die mijn neus beroeren, alle gedachten die opkomen, worden zorgvuldig vastgelegd. Mijn wandeltas is altijd bij me, voorzien van pen, papier en een snoeischaar. Ik verzamel alles wat de natuur me bied, voor een -geurenmoodboard- dat ik bij thuiskomst in mijn atelier verder uitwerk.

Atelier
De eerste woorden worden op papier gezet, het begin van een verhaal dat zich ontvouwt. Voor me staan flesjes met etherische oliën, ( heb keuze uit meer dan 200 verschillende). Ik ruik, concentreer en schrijf verder. Mogelijke combinaties krijgen vorm. Een sereen tableau ontvouwt zich in mijn atelier. Het is als een melodie die blijft hangen terwijl ik de volgende lagen van de blend overweeg. Er is ruimte voor overwegingen, herschrijven, herselecteren. Ik blijf nieuwe composities ontdekken totdat ik het langverwachte “aha” moment voel. Het moment dat ik precies weet welke kant op te gaan en welke etherische oliën daarbij horen.  Een proces wat enkele weken kan duren.

Aromablend, de kunst van creëren met geuren. Een unieke geurbeleving. AromaWise by Joanne

Eerste menging, eerste concept
En dan is er een moment, dat ik alle aantekeningen omzet in een eerste conceptblend. Flesjes etherische olien glijden door mijn vingers. Druppel voor druppel valt in een amberkleurig flesje. Ik meng, ruik, voeg nog wat toe, meng weer en ruik nogmaals. Drie totaal verschillende recepturen maak ik. Want de klant mag kiezen, ruiken welke weg ze zelf in willen slaan. Elke druppel wordt genoteerd, om uiteindelijk tot een basisreceptuur te komen.

Minimaal een week laat ik deze drie concepten staan. Nieuwsgierig draai ik de dopjes er één voor één af. Een papieren teststrips doop ik in het flesje. Ik sluit mijn ogen…..ik ruik, laat de geur met mijn ademhaling diep naar binnen komen…Ik ruik nogmaals totdat ik mezelf helemaal heb ondergedompeld in de geur met haar verhaal. Mijn bevinden worden genoteerd. Zo ga ik alle drie de conceptflesje langs. Ieder flesje wordt zorgvuldig afgesloten, geen geurmolecuul kan zo vervliegen. Het juiste geur-teststrip op het juiste flesje en zo ruik en beleef iedere conceptgeur het komende half uur. Zodra ik merk dat er nog iets veranderd mag worden doe ik dat…zodra ik twijfel…laat ik het nog een weekje rusten. Alle individuele oliën hebben tijd nodig om te blenden, om met elkaar te connecten. Het is als een choreografie van een dans, waarin iedere danser nog zijn plek en bewegingen heeft te ontdekken.

De dans van verhoudingen
In mijn atelier begint de dans van verhoudingen. Als een choreograaf die de bewegingen van een dansgezelschap perfectioneert, experimenteer ik met de verhoudingen van elke etherische olie. De basisoliën vormen de stevige gronding, terwijl accentoliën opduiken als elegante pirouettes die diepte en karakter toevoegen aan de compositie.

Elke druppel wordt zorgvuldig afgewogen, elke toevoeging geobserveerd en genoteerd. Het is een creatief proces waarin de geuren gaan samensmelten tot een mooie symfonie. Ik luister met mijn neus, voel met mijn hart en zie met mijn innerlijke oog, hoe elke olie zijn eigen plek vindt in de geurige compositie. Alles heeft zijn tijd nodig en zodra ik merk dat het in balans is, worden de drie concepten gepresenteerd aan de klant.

Testen en verfijnen
Bij de presentatie neem ik de klant mee op een fascinerende geurenreis. Samen op ontdekkingstocht. Klopt de geur bij de vraag, de wens? Wat ontbreekt er nog en waar is verfijning mogelijk? Woorden, beelden, kleuren, verhalen en herinneringen passeren de revue. Tijdens dit boeiende proces maak ik notities en zorg dat alles weer helder is voor me, zodat ik verdieping en afronding kan gaan aanbrengen in de conceptgeuren.

Aromablend, de kunst van creëren met geuren. Een ware geurbeleving. AromaWise by Joanne

Geurenreis
De verdieping onthullen zich nu als lagen in een kunstwerk, als een geleidelijke opbouw van een muzikale stuk. Ik let op elke nuance, elke toon en luister naar de fluisteringen van mijn zintuigen. Pas wanneer mijn innerlijke symfonie begint te glimlachen, weet ik dat de aromablend klaar is voor de volgende testfase aan de klant. Met de testflesjes op zak, ga ik naar de klant om samen weer op “geurenreis” te gaan. De laatste ronde voor de finishing touch is nu gereed en de blend kan afgerond worden in mijn atelier.

Geurige creatie- unieke aromablend
Zodra de geur resoneert met de klant, wanneer het ‘aha’-moment ontstaat, is de missie geslaagd. Het meesterwerk is voltooid, Elke noot, elke nuance, is perfect is afgestemd op de persoonlijke voorkeur en beleving. De geur wordt hierdoor niet alleen ervaren, maar ook als eigenheid beleeft. De verzameling oliën vormen een harmonieuze compositie met een verhaal. Het verhaal dat zich tijdens het creatieve proces heeft ontvouwd en is opgeschreven door mij. Het is ook een verhaal de klant, mag aanvullen en verspreiden. Een naam voor deze unieke aromablend is spontaan ontstaan. Vanzelf, als een natuurlijk onderdeel van het creatieve proces.

Geurbeleving
Na maanden van toegewijde ontwikkeling, zorgvuldige rijping en uitvoerige tests is de aromablend dan volledig gevormd en klaar om vele neuzen te beroeren. Het eerste flesje wordt persoonlijk bij de klant afgeleverd, vergezeld van advies voor gebruik. Zo ook tips om deze blend optimaal te benutten en een diepe indruk achter te laten bij alle eigen klanten. Een unieke geurbeleving ligt nu binnen handbereik.

Geurbeleving is mogelijk op iedere plek. Ook op jouw werkplek, in je winkel, wellnesscentra of praktijkruimte. Zo ook een unieke geur, een blend van verschillende etherische oliën. Een aromablend afgestemd op jouw en je brand. Een aromablend die jouw klanten inspireert en raakt. Of een blend die ondersteunend is bij een therapievorm.

Laat je inspireren door anderen die je voor gingen:
Real Happiness
Een geuranker tijdens een training
Scroll op de webpagina even helemaal naar beneden.

HypnoseMentor
Drie verschillende aromablends speciaal inzetbaar bij een hypnotherapiesessie.

Stories and Objects
Een exclusief verzorgingsproduct.

Eglantine Aromatherapy
Een chakra kit met zeven aromablends en diverse mood blends.

HormonYoga
Een speciale yogablend voor vrouwen.

Benieuwd naar de authentieke manieren waarop geur een bijdrage kan leveren aan jouw dienst of product? Neem dan contact op met mij. Ik sta klaar om je te inspireren en te begeleiden bij het ontdekken van de ongekende mogelijkheden voor een geurbeleving in jouw omgeving.

Geurontwikkeling, ontwikkelen van aromablends, unieke geurbelevings. AromaWise by Joanne

Gerelateerde nieuwsitems

Aromablends door AromaWise by Joanne

Aromablend, de kunst van creëren met geuren

Het creëren van een unieke aromablend is een samenspel tussen de klant, mij als ontwikkelaar en de geuren uit Moeder Natuur. Een creatief proces, teamwork, afstemming en luisteren met je neus. Een heerlijke geurige beleving waar we gezamenlijk induiken, voor een optimaal eindresultaat. AromaWise by Joanne

Lees meer
Unieke studiereis naar de rozenvelden in Turkije met AromaWise by Joanne

Rozen-studiereis

Begin mei, de start van de rozenoogst in Turkije. De gastvrije en hartelijke mensen uit het rozengebied, de destilleerders en mijn collega’s kijken er weer naar uit om jullie te verwelkomen. Vol trots en passie brengen ze verhalen, tradities en wijsheden over.

Ga mee met één van de rozen-studiereizen en wordt helemaal ondergedompeld door de roos en haar omgeving. leer alle ins en outs en laat je zintuigen beroeren. Dit alles overgoten met natuur en cultuur om uiteindelijk vol rozige wijsheden weer terug te gaan naar huis. Een onvergetelijke ervaring.

Onze studiereizen zijn geaccrediteerd door de IFA – International Federation of Aromatherapists

Lees meer
De reden dat planten geur hebben, AromaWise by Joanne

Waarom hebben planten geur

De vraag waarom planten geur hebben wordt regelmatig aan mij gesteld, zo ook waarom ruikt de ene plant sterker als de andere en hoe komt het dat we uit de één wel geurstoffen kunnen halen en uit de anderen niet? Ga mee in de wonderbaarlijke wereld van de geuren uit Moeder Natuur en ontdek.

Lees meer
Reuktraining, gymnastiek voor je neus

Reuktraining, gymnastiek voor je neus

Verlies van reuk heeft veel impact op ons dagelijks leven. We ruiken de hele dag door, bewust en onbewust. We ruiken bij iedere ademhaling en dat is toch wel zo’n 15.000 keer op een dag. Maar wat als je je reuk hebt verloren?

Lees meer
AromaWise by Joanne geurworkshops, geurpresentaties, geurconsultancy