Geurpsychologie; hoe geuren je leven kunnen beïnvloeden

Ontdek de kracht van geurpsychologie en hoe geuren je stemming, emoties en herinneringen beïnvloeden. Leer hoe etherische oliën je welzijn kunnen verbeteren en je leven verrijken. Duik in wetenschappelijke inzichten en praktische tips om de kracht van geur bewust in te zetten, zowel thuis als in je bedrijf.

Heb je ooit ervaren dat een geur je plotseling terugvoerde naar een dierbare herinnering of direct je humeur veranderde? Dit komt doordat geuren direct ons brein bereiken, met name het gebied dat emoties en herinneringen regelt. Bij geurpsychologie wordt deze intrigerende invloed op onze stemming, emoties, gedrag en herinneringen bestudeert. Ook wordt onderzocht hoe en waarom dit gebeurt en wat dit voor jou kan betekenen.

Al meer dan dertig jaar ben ik gefascineerd door geurpsychologie, een passie die al begon tijdens mijn studie tot Aromatherapeut. Mijn jarenlange praktijkervaring heeft me keer op keer laten zien hoe krachtig geuren, oftewel etherische oliën, kunnen zijn in het beïnvloeden van je gemoedstoestand. Om mijn expertise verder te verfijnen, heb ik talloze workshops en seminars gevolgd. De voortdurende ontwikkelingen op het gebied van geurpsychologie volg ik nauwlettend, omdat de impact van geur veel dieper gaat dan we vaak beseffen.

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van geurpsychologie. Ontdek wat geuren doen in je brein, leer meer over de kracht van etherische oliën en laat je inspireren hoe jij gebruik zou kunnen maken van geurpsychologie.

Waarom geuren zo’n krachtig effect hebben

Elke keer dat je een geur ruikt, gebeurt er iets bijzonders in je brein. Geurmoleculen binden zich aan receptoren in je neusslijmvlies en sturen signalen via de reukzenuw naar de bulbus olfactorius. Dit deel van je brein speelt een cruciale rol bij het herkennen en verwerken van geuren. Wat dit proces zo uniek maakt is de directe verbinding met het limbisch systeem, het oeroude deel van je brein dat betrokken is bij emoties, motivatie en geheugen. Hierdoor kunnen geuren razendsnel een herinnering of gevoel oproepen, vaak nog voordat jij je bewust bent van de geur.


Het limbisch systeem omvat onder andere de amygdala, die verantwoordelijk is voor het verwerken van emoties en de hippocampus, die een sleutelrol speelt in het opslaan van herinneringen. Dit verklaart waarom een specifieke geur een sterke herinnering uit je jeugd kan activeren en tegelijkertijd een emotionele reactie kan opwekken.

Kortom, elke keer dat je een geur waarneemt, zet je brein een complex netwerk van activiteiten in gang dat nauw verbonden is met je emoties en herinneringen. Dat is de kracht van geur die daarmee laat zien dat ze in staat is om je stemming, je mentale gemoedstoestand te beïnvloeden.

Wetenschappelijke inzichten; de invloed van geuren op je leven

Onderzoek naar de invloed van geuren op gedrag, emoties, en herinneringen heeft fascinerende inzichten opgeleverd. Wetenschappers gebruiken verschillende methodieken. Ze maken ze gebruik van laboratorium experimenten. Hierbij worden deelnemers blootgesteld aan verschillende geuren terwijl hun fysiologische reacties worden gemeten, zoals veranderingen in hartslag, huidgeleiding, en hersenactiviteit. Daarnaast worden vaak vragenlijsten gebruikt om subjectieve emoties en herinneringen vast te leggen.

Bij MRI-onderzoeken kunnen ze zelfs zien welke delen van de hersenen actief worden wanneer iemand een geur ruikt. Dit soort studies heeft bevestigd dat geurverwerking een uniek pad volgt dat direct leidt naar de emotionele en geheugen-gerelateerde gebieden van het brein.

Al deze ontdekkingen uit geuronderzoek bevestigen dat geuren een diepgaande invloed hebben op hoe je je voelt, wat je herinnert en hoe je je gedraagt. Of het nu gaat om een geur die je meteen terugvoert naar je kindertijd of een geur die je helpt ontspannen na een lange dag. De kracht van geur is indrukwekkend. Kijk maar eens naar de voorbeelden van onderstaande onderzoeken en hun resultaten.

Herinneringen en geur (Proust effect): Een klassiek onderzoek in de jaren ’90 door Rachel Herz en co-auteurs toonde aan dat geuren krachtiger en levendiger herinneringen oproepen dan andere zintuiglijke prikkels zoals beelden of geluiden. Dit fenomeen staat bekend als het “Proust Effect,” genoemd naar de Franse schrijver Marcel Proust, die schreef over hoe een specifieke geur een stroom van oude herinneringen kan opwekken.

Geur en emoties: Een studie gepubliceerd in het Journal of Neuroscience in 2017 onderzocht hoe geuren invloed hebben op emotionele verwerking in de hersenen. De onderzoekers ontdekten dat de amygdala, het hersengebied dat emoties verwerkt, direct wordt geactiveerd door geurprikkels, wat verklaart waarom geuren sterke emotionele reacties kunnen oproepen.

Geuren en stressvermindering: Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Neuroscience in 2002 wees uit dat lavendelgeur de hersengolfactiviteit kan veranderen, wat leidt tot een vermindering van stress en angst. In dit onderzoek werden de effecten van lavendelolie vergeleken met die van een placebo, waarbij de lavendelolie significant kalmerende effecten vertoonde.

Geur en smaakperceptie: Onderzoeken hebben aangetoond dat geur een cruciale rol speelt in de perceptie van smaak. Een studie in Chemical Senses uit 2010 ontdekte dat het blokkeren van de reukzin (bijvoorbeeld door verkoudheid) de smaakperceptie aanzienlijk vermindert. Dit onderzoek benadrukt de sterke verbinding tussen geur en smaakervaringen.

Geuren en cognitieve functies: Een studie in Psychoneuroendocrinology uit 2013 onderzocht het effect van rozemarijnolie op cognitieve prestaties. De resultaten toonden aan dat de geur van rozemarijn de concentratie en het geheugen kan verbeteren. Deelnemers die aan rozemarijnolie werden blootgesteld, presteerden beter op geheugentests dan de controlegroep.

Geuren en slaapkwaliteit: Onderzoek gepubliceerd in Sleep in 2005 onderzocht de effecten van lavendelgeur op de slaapkwaliteit. Het bleek dat blootstelling aan lavendel voor het slapengaan de slaapkwaliteit verbeterde en de slaapcyclus reguleerde, vooral bij mensen met slaapproblemen.

Geur en Sociale Interacties: Een studie gepubliceerd in Nature Communications in 2015 onderzocht hoe geur onbewust sociale interacties beïnvloedt. De onderzoekers ontdekten dat menselijke geurstoffen, zoals feromonen, kunnen bijdragen aan de aantrekkelijkheid en de communicatie tussen individuen.

De kracht van geur; geurpsychologie en etherische oliën

Etherische oliën zijn veel meer dan aangename geuren; ze bevatten namelijk krachtige, natuurlijke bestanddelen die biochemische reacties in je lichaam kunnen veroorzaken zodra ze worden ingeademd of via de huid worden opgenomen. Deze oliën kunnen naast het verbeteren van je stemming ook je fysieke gezondheid ondersteunen, zoals het verlichten van hoofdpijn en het bevorderen van een goede nachtrust.

De kracht van etherische oliën ligt in hun directe interactie met je brein via geurpsychologie. Wanneer je een etherische olie inademt, bereiken de geurmoleculen het limbische systeem—het deel van je hersenen dat emoties, herinneringen en je autonome zenuwstelsel aanstuurt. Dit proces gebeurt onbewust en razend snel, wat de diepe impact van geuren verklaart. Hoe zuiverder en natuurlijker de etherische olie, hoe krachtiger de werking.

Voor therapeutische toepassingen is het cruciaal om alleen pure en zuivere etherische oliën te gebruiken, of zorgvuldig samengestelde aromablends. Deze geven je namelijk de meest effectieve resultaten.

Waarom kwaliteit van etherische oliën belangrijk is

Om de volle kracht van geur te benutten, is het essentieel dat je etherische oliën van hoge kwaliteit gebruikt. Niet alle etherische oliën zijn gelijk. Vele oliën bevatten synthetische toevoegingen, zijn verdund met andere stoffen of worden op een manier geproduceerd die hun effectiviteit vermindert. Wanneer je voor goedkopere, minder pure oliën kiest, loop je het risico dat je niet de gewenste voordelen ervaart en in sommige gevallen kunnen ze zelfs schadelijk zijn.

Hoge kwaliteit etherische oliën worden puur en natuurlijk geproduceerd, (gedestilleerd, ge-extraheert of koude persing) zonder chemische toevoegingen. Ze zijn vaak afkomstig van biologische of wildgeplukte planten, wat betekent dat ze zowel effectief zijn en ook veiliger voor je gezondheid. Wanneer je investeert in kwaliteitsoliën, weet je zeker dat je de volledige therapeutische voordelen krijgt.

Gebruik etherische oliën en bevorder je gemoedstoestand

Of je nu ontspanning zoekt, je energieniveau wilt verhogen, of je stemming wilt verbeteren, met pure etherische oliën haal je het meeste uit de kracht van geur. Het is de geur zoals Moeder Natuur het bedoeld heeft, in zijn meest krachtige en zuivere vorm.

Praktische tips voor gebruik van etherische oliën

Wil je zelf de kracht van etherische oliën ervaren? Hier zijn enkele  tips:

  • Voor ontspanning: Gebruik lavendel, den of kamille.
  • Voor alertheid: Pepermunt is ideaal voor vergaderingen of tijdens het autorijden.
  • Voor een oppepper: Rozemarijn helpt je ’s ochtends op gang te komen, terwijl peper verwarmt en energie geeft.
  • Voor vreugde: Gebruik dan citrus oliën zoals mandarijn, sinaasappel of bergamot zorgen voor een opgewekte sfeer.

Geurpsychologie in je praktijk of bedrijf

Wil je meer ervaring in de geurpsychologie of wil je het professioneel toepassen, dan zijn er de volgende mogelijkheden

Voor hypnotherapeuten is er een HBO geaccrediteerde specialisatie waarin je leert om op professionele wijze gebruikt te maken van de geurpsychologie met etherische olie tijdens je hypnotherapie sessies. Klik hier voor meer informatie.

Voor alle zorgspecials regulier of complementair is er de HBO geaccrediteerde specialisatie Essentie van Welzijn Chakra balancing. Deze specialisatie combineert de universele menselijke behoefteszoals omschreven in Maslow’s beroemde piramide, met de oeroude wijsheden van de energiesystemen. Ontdek hoe geurpsychologie en etherische oliën ons welzijn kunnen ondersteunen. Klik hier voor meer informatie.

Ben je benieuwd hoe je geurpsychologie kunt inzetten voor jouw bedrijf of product? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen ontdekken we de mogelijkheden om jouw merk met geur naar een hoger niveau te tillen.

Geurbeleving kan een krachtig instrument zijn om je merk te versterken, of je nu een wellnesscentrum, praktijkruimte, of productlijn hebt. Dit kan al met een unieke aroma blend die perfect aansluit bij jouw merk om je klanten te inspireren en een blijvende indruk achter te laten. Of nodig me uit voor een workshop of presentatie speciaal voor je klanten of medewerkers en laat je meenemen in de wereld van de geuren uit Moeder Natuur. Klik hier voor inspiratie.


“Ruiken, herinneren en reageren, dit alles in één ademtocht. Onbewust worden we de hele dag ondergedompeld in allerlei geuren bij iedere ademhaling en dat is toch wel zo’n 15.000 keer per dag. Vele momenten dus om jezelf en anderen een heerlijke geurbeleving te geven. Een beleving met pure zuivere geuren, ook wel etherische oliën genoemd, is echt een wellness voor lichaam, geest en ziel en dat is wat ik je gun.”

With love, Joanne

Gerelateerde nieuwsitems

AromaWise by Joanne geurworkshops, geurpresentaties, geurconsultancy